W przypadku importu towarów z poza Unii Europejskiej (ue) konieczna jest odprawa celna, która pozwoli na dopuszczenie ładunku do obrotu. Większa trudność pojawia się jednak kiedy importowanym produktem jest żywność lub artykuły mające z nią kontakt. W takim przypadku wymagana jest kontrola sanitarna. Poniżej lista produktów, które podlegają pod kontrolę sanitarną.
Produkty spożywcze:
- ryż i makaron
- mąka pszenna i z innych zbóż, kasze, mączki
- czekolada, proszek kakaowy, ziarna kakao
- chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka
- olej sojowy, palmowy, nasion słonecznika, rzepakowy i ich frakcje
- warzywa i owoce
- warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
- orzechy kokosowe, brazylijskie, nerkowca
- orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane obróbce cieplnej
- nasiona słonecznika, rzepaku oraz inne nasiona
- grzyby i trufle
- dżemy, galaretki owocowe i podobne przetwory
- sosy i preparaty do nich
- przyprawy i przyprawy zmieszane
- lody jadalne
- kawa, herbata, maté, ekstrakty, esencje i koncentraty
- soki owocowe i warzywne niesfermentowane
- wody, w tym mineralne i gazowane
- wino ze świeżych winogron, wermut
Produkty mające kontakt z żywnością:
- zastawy stołowe, naczynia kuchenne i stołowe
- sztućce i podobne artykuły kuchenne lub stołowe
- młynki, miksery spożywcze, sokowirówki
Pełny wykaz produktów podlegających obowiązkowi zgłoszenia do kontroli sanitarnej znajduje się w rozporządzeniu Ministra Zdrowia.
Dokładny wykaz towarów znajdziesz tu: wykaz
Kontrola sanitarna towaru - na czym polega?
Graniczna kontrola sanitarna polega na zgłoszeniu wniosku do państwowego inspektora sanitarnego, a następnie sprawdzeniu przez organ poprawności dokumentów, skontrolowaniu towaru i końcowo wydaniu świadectwa lub odmowie dopuszczenia do obrotu.
Wniosek powinien być złożony 48 godzin (standardowe towary) lub 24 godziny (łatwo psujące się towary) przed przyjazdem towaru. Koszt złożenia wniosku przez agencję celną to ok. 100-150 zł.
Poniżej dokumenty, które należy dołączyć do wniosku. Oczywiście konkretne dokumenty będą zależeć, od konkretnych towarów - inne dokumenty będą wymagane w przypadku pestek dyni, a inne w przypadku np. noży kuchennych.
Kontrole sanitarne odbywają się na przejściach granicznych drogowych, morskich, kolejowych lub lotniczych.
Jakie są wymagane dokumenty?
Oczywiście pierwszym podstawowym dokumentem będzie wypełniony wniosek, tak jak już wcześniej wspominaliśmy koszt zgłoszenia takiego wniosku przez agencje powinien wynieść ok. 100-150 zł. Kolejno będą to dokumenty takie jak analizy, certyfikaty itd.
Poniżej lista innych dokumentów:
- wniosek o zgłoszenie do kontroli sanitarnej
- dokumenty przewozowe z transportu ( TIR, CMR, B/L, itd)
- wyniki analiz mikrobiologicznych, chemicznych oraz biologicznych
- niekiedy będą potrzebne wyniki badań ( poziomu zawartości pestycydów, mykotoksyn, metali ciężkich oraz GMO, skażeń promieniotwórczych )
- certyfikat zawierający numer partii produkcyjnej oraz datę ważności lub minimalnego terminu trwałości
Kiedy kontrola Sanitarna nie jest wymagana?
Kontrola sanitarna nie musi być przeprowadzana, gdy towary są transportowane na potrzeby badań naukowych lub działań marketingowych. Dotyczy to także produktów przewożonych z innych państw członkowskich Unii Europejskiej, które zazwyczaj są wyłączone z obowiązku kontroli. Firmy zajmujące się transportem tych towarów mają jednak obowiązek dysponowania aktualną dokumentacją, która potwierdza, że produkty spełniają wymogi bezpieczeństwa i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia publicznego.
Co jeśli towar nie przejdzie kontroli?
W przypadku kiedy nie uda się spełnić wszystkich formalności państwowy inspektorat sanitarny wydaje decyzję o niedopuszczeniu towaru do obrotu.
Może również:
- podjąć decyzję o zwrocie ładunku poza teren UE
- zniszczenie na koszt właściciela ładunki
- wykorzystanie do innych celów np. przemysłowych
Jeśli nie zgadzasz się z decyzją Państwowego Inspektora możliwe jest złożenie odwołania w ciągu 14 dni od wydania decyzji. Przy pozytywnym rozpatrzeniu sprawy przez Inspektora możemy uzyskać:
- zakończyć postępowanie odwoławcze
- cofnąć wydaną decyzję w całości lub częściowo,
- potwierdzić i pozostawić decyzję bez zmian.
Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Warto również nadmienić, że pod inspekcję sanitarną podlegają również wyroby, które będą miały kontakt z żywnością. Przykładowo takie przedmioty jak zastawa, sztućce, akcesoria i przybory kuchenne oraz wszystkie inne przedmioty, które podlegają pod kontakt z żywnością.
Lista z wykazu ministerstwa poniżej:
- Naczynia stołowe, kuchenne oraz inne artykuły gospodarstwa domowego z tworzyw sztucznych
- Zastawy stołowe, naczynia kuchenne i pozostałe artykuły gospodarstwa domowego z porcelany, w tym chińskiej
- Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz inne artykuły gospodarstwa domowego ceramiczne, inne niż porcelanowe, w tym chińskie
- Inne wyroby ceramiczne
- Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części wykonane z żeliwa lub stali
- Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne (o masie do 10 kg), wykorzystywane do przygotowywania, obróbki lub serwowania potraw i napojów
- Łyżki, widelce, chochle, cedzidła, łopatki do ciasta, noże do ryb i masła, szczypce do cukru oraz inne podobne artykuły kuchenne lub stołowe
- Młynki i miksery spożywcze, sokowirówki